Harjoittelijat – vaihtelua arkeen

Yrityksemme on vuosien varrella saanut monenlaisia kokemuksia harjoittelijoista. Site Managerin ominaisuudessa olen opastanut useimmat heistä talon tavoille ja sparrannut heitä oppimaan jotain uutta. Useimmiten nuoret tuovat toimistolle uutta energiaa, mutta pettymyksiltäkään ei olla vältytty.

Kruununjalokivet

Parhaimmat muistot liittyvät yrityksen alkutaipaleelle, jolloin kysyntä ja tarjonta sattuivat kohtaamaan erinomaisen hyvin. Saimme pari opintojensa loppuvaiheessa ollutta AMK-opiskelijaa harjoitteluun. Samaan aikaan käynnissä oli yksi ensimmäisistä projekteistamme, jonka teimme omalle asiakkaallemme päätoimittajana, alihankinnan sijaan. Palvelun valmistuessa asiakkaalla oli tarve saada uuteen palveluun sisältöä. Saimme aikaan hyvän diilin kaikille osapuolille, kun palkkasimme harjoittelijat kesätöihin sisällöntuottajiksi. Asiakas sai sisällöt palveluun edullisesti ilman oman työvoiman käyttämistä, me saimme asiakkaalle hyvän palvelun ja mielen, ja harjoittelijat saivat työkokemuksen lisäksi myös euroja. Yhteistyö jatkui vielä myöhemminkin; toinen jatkoi työuraansa meillä lähes parin vuoden ajan, mm. tuotekehityksen projekteissa.

Katinkultaa

Aina ei voi voittaa, ei edes joka kerta. Koska harjoittelusta koituu yritykselle kuluja mm. ohjaukseen käytetyn ajan muodossa, yritämme valita harjoitteluun henkilöitä, jotka pystyvät ohjattuna tuottamaan jotain hyödyllistä. Asiakasprojekteissa aikataulut eivät yleensä mahdollista harjoittelijoiden käyttöä, mutta tuotekehityksessä ja sisäisissä kehityshankkeissa sopivia tehtäviä on tarjolla. Aina kompetenssi ei riitä tällaisiinkaan tehtäviin. Harjoittelijoilla ei ole cv:tä kuten ammattilaisilla, eikä heistä usein kuule kokemuksia myöskään puskaradiossa. Suosittelen teettämään jonkinasteisen lähtötasotestin, jotta realiteetit tulevat esille. Ei vastavalmistuneelta insinööriltä voi ihmeitä odottaa, mutta jos funktiot, muuttujat ja muut perusasiat menevät sekaisin, saattaa olla syytä kokeilla jotain muuta tietotekniikan työpaikkaa kuin ohjelmistotaloa. Sen sijaan yläasteen tet-jakson kyseessä ollessa hyväksyn suosiolla sen, että meille jää käteen vain hyvä mieli ja koululaiselle toivottavasti oppia ja hyviä muistoja.

Eins, zwei, kodieren!

Hassu yksityiskohta on se, että vaikka Rovaniemellä on Lapin AMK:n tietotekniikkakoulutusta, ja lisäksi Rovaniemeläisiä opiskelijoita löytyy myös esim. Oulun alueen oppilaitoksista, olemme silti tarjonneet eniten harjoittelupaikkoja Saksalaisille opiskelijoille. Yhteistyö Lapin Ammattiopiston kanssa alkoi melko sattumalta, kun he etsivät harjoittelupaikkoja Saksasta saapuville opiskelijoille. Aluksi harjoittelijat kävivät yksittäin, kolmen viikon jaksoissa. Nyttemmin olemme saaneet kerrallaan harjoittelijaparin, jotka viipyvät Lapin lumossa jopa seitsemän viikon jakson. Seitsemässä viikossa ehtii tehdä yhtä sun toista, ja kaksin aina kaunihimpi. Meillä on käynyt hyvä tuuri, ja oikeastaan kaikissa parivaljakoissa toinen harjoittelija on ollut hieman kokeneempi kuin toinen. Näin ollen ohjaamisen vaiva on vähän keventynyt, kun harjoittelijat ovat voineet opetella asioita myös vertaistukea käyttäen.

Tekemistä on, tekijöitä ei

Pöytälaatikossani on aina muutamia aiheita, jotka soveltuvat hyvin joko harjoitusprojektin tai opinnäytetyön aiheeksi. Toivottavasti joku tuleva insinööri on vielä aihetta vaille, ja haluaa valmistua vaikka jo ensi keväänä.

Yhteydenottoja odottaen,

Ville Mattila

Aurora DS // Site Manager, Rovaniemen toimipiste